Samen Bouwen

Samen sta je sterk en woon je fijn(er). En gezamenlijk project organiseren biedt de kans om niet alleen te kunnen bepalen hoe je wilt wonen, maar ook direct een sociale omgeving te creëren.

Voor een initiatief-bouwgroep kan een bezoek aan DemoParkNL informatief zijn omdat je veel verschillende mogelijkheden kunt bekijken. Krijgt ieder een eigen keuze? Of kies je voor een bepaald model, dat in diverse varianten beschikbaar is zodat er eenheid in verscheidenheid kan worden gemaakt? Dan ontstaat een woonbuurtje met identiteit en een rustig beeld.

Een andere stap is de plek te zoeken voor het nieuwe initiatief. Als er niet direct een locatie beschikbaar is kun je als initiatiefgroep gemeentes benaderen om te zien of er mogelijkheden zijn. Of je vraagt de beoogde gemeente  om te helpen zoeken naar een geschikte plek. Er zijn inmiddels heel wat gemeenten (zie verder) die hiervoor open staan.

 

Hieronder een aantal opties waar je je kunt aanmelden als belangstellende of om mee te doen aan een bouwgroep of initiatief. 

Register van aspirant tiny house bewoners van Marjolein in het klein

Als je je aanmeldt voor dit register blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen met betrekking tot het wonen in een tiny house, en de landelijke ontwikkelingen. Je krijgt je bericht wanneer er een nieuwe Tiny House woonlocatie in de regio van jouw keuze wordt ontwikkeld. Wanneer gemeenten, woningbouwcorporaties of grondeigenaren op zoek zijn naar nieuwe bewoners kunnen ze bij het register opvragen wie er in de betreffende regio op zoek is naar een woonlocatie. Inschrijven kost € 25 per jaar.

https://www.marjoleininhetklein.com/cursusaanbod/register-van-aspirant-tiny-house-bewoners/.

Marjolein in het klein heeft ook een overzicht van ongeveer 150 wooninitiatieven: groepen die op zoek zijn naar een locatie. Voor partijen met grond kan dit heel interessant zijn.

Minitopia

Minitopia staat voor de vrijheid om je eigen woonwens te realiseren. Minitopia creëert op verschillende plekken in Nederland (tijdelijke) woonlocaties met kleine woningen, bijvoorbeeld een van de woningen van DemoParkNL. Heb je interesse om mee te doen dan kun je je inschrijven.

https://www.minitopia.eu/inschrijven/

Peel natuurdorpen

Het Peel Natuurdorpen project draait om landschapslandbouw. Boeren leggen nieuwe natuur aan op landbouwgrond. In deze nieuwe natuur komen kleine groepjes tiny houses / kleine woningen, verscholen tussen bomen. Landschap vormt het nieuwe verdienmodel voor de boeren. Dat is uniek in Nederland en ver daarbuiten.

Interesse om mee te doen?

https://peelnatuurdorp.nl/aanmelden-2/

Erfdelen

De verwachting is dat komende jaren veel boeren zullen stoppen met hun bedrijf. Erfdelen gaat over het oprichten van een kleinschalige woongroep op deze erven, speciaal gericht op mensen met de behoefte om duurzaam en kleiner te gaan wonen en spullen te delen. Ook voor erfeigenaren kan dit een mooie oplossing zijn, zowel financieel als sociaal.

Op dezw website staat een overzicht van gemeenten die positief reageren op Erfdelen-initiatieven, en woongroepen die op zoek zijn naar nieuwe leden:

https://erfdelen.nl/erven-te-koop

Overig: veel informatie over alles wat met klein wonen en bouwen te maken heeft

Veel tips over klein wonen en het zoeken naar een plek kun je ook vinden in het digitale tijdschrift Klein Wonen Magazine. Dit verschijnt digitaal en is gratis te downloaden. Er is ook een nieuwsbrief waarop je je kunt inschrijven.

www.kleinwonenmagazine.nl