Kosten

Op DemoParkNL koop je een woning. Deze kan direct geleverd worden of besteld en op maat gebouwd. Nadat het eventuele vergunningtraject in orde is komt deze naar de locatie. Als het showmodel te koop is staat dat duidelijk aangegeven. 

Zet je een model in je achtertuin als logeerruimte dan zijn de totale uitgaven overzichtelijk: er komt vervoer bij en eventueel wat werkzaamheden om het model stabiel te kunnen plaatsen.

Koop je een model voor bewoning dan is het financiële plaatje uitgebreider. Vaak heb je dan ook financiering nodig. Hieronder lees je daar mee over.

Wat kost het – begroting voor de zelfbouwer

Vaste bouwprijs

De modellen op DemoParkNL hebben een vaste prijs. Je kunt hierdoor snel een overzicht van de totale kosten krijgen en risico’s uitsluiten. Zo weet je op korte termijn precies waar je aan toe bent.

De prijzen van de modellen die op DemoParkNL staan worden met regelmaat aangepast. Dit bijvoorbeeld vanwege de schaarste in de markt en sterk wisselende materiaalkosten. Informeer daarom altijd naar de actuele bedragen.

De meeste modellen worden sleutelklaar opgeleverd, inclusief keuken en badkamer.

Vaak is een model ook in meer of mindere casco uitvoering verkrijgbaar, als je handig bent kan dat een manier zijn om de uitgaven flink te beperken.

Kostenbegroting

De prijs van de woning is slechts 1 onderdeel van de totale begroting.
Hier zijn alle posten van de totale stichtingskosten waar je rekening mee moet houden op een rij gezet:

 • Aankoop grond (afhankelijk van de locatie)
 • Kosten overdracht grond (notaris, eventueel btw of overdrachtsbelasting)
 • Aankoop woning / model inclusief BTW
 • Eventueel extra installaties (maatwerk)
 • Uitwerken bouwaanvraag (via de aanbieder)
 • Sonderen en funderingsadvies (indien van toepassing)
 • Leges bouwaanvraag (de hoogte wisselt per gemeente)
 • Fundering (indien van toepassing)
 • Transport en plaatsing / kraankosten
 • Aansluitkosten nutsvoorzieningen (wisselend per locatie)
 • Financieringskosten (indien van toepassing)
 • Grondwerk kavel en inrichten tuin
 • Inrichtingskosten (vloer, gordijnen, inbouwkasten ed)
 • Onvoorzien – reken met 5 %.

Financiering

Financiering is maatwerk. Dit regel je met de bank of via een financieel adviseur.

Als het te plaatsen model voldoet aan het Bouwbesluit voor permanente bewoning dan is dit kleine(re) huis vergelijkbaar met een ‘gewoon’ woonhuis. Je kunt dan een hypotheek krijgen. Sommige banken zijn echter alsnog kritisch, informeer daarom al in een vroeg stadium naar de (on)mogelijkheden. 

Er zijn twee banken die in ieder geval open staan voor financieren van tiny of klein wonen, of voor wooninitiatieven. Dat zijn de Rabobank en de Triodosbank. Medewerkers van deze banken komen tijdens de kijkdagen op DemoParkNL met regelmaat lezingen geven over de financieringsmogelijkheden. Zie hiervoor onder agenda. 

Offerte afgestemd op nieuwbouw
Een hypotheek kan pas worden gevestigd nadat de omgevingsvergunning onherroepelijk is en de grond – die mede als onderpand dient – kan worden overgedragen. Controleer de offerte van de hypotheek op de geldigheidstermijn. Deze moet in ieder geval de periode van de bouwaanvraag ruim overbruggen. 

Overbruggingsfinanciering gedurende de bouw

Je sluit een hypotheek af voor een woning die nog gebouwd moet worden. Met een overbruggingsregeling financier je de periode gedurende de productie van de woning: je hebt dan wel al kosten maar kunt nog niet in de woning wonen. 

Voorfinanciering / eigen middelen

Voor de opstart van de productie van de woning kan een voorschot worden gevraagd, bijvoorbeeld om materialen in te kopen.

Als dit financieel mogelijk is, is het gunstig om alvast met de bouw te starten terwijl de aanvraag Omgevingsvergunning nog loopt. Er wordt in veel gevallen niet op locatie gebouwd, maar in een werkplaats. De woning kan dan snel geplaatst worden nadat de vergunning is verleend.
Nadeel van deze volgorde is dat het voorschot of de aanbetaling niet uit de hypotheek gefinancierd kan worden; daarvoor is overdracht van de grond nodig en dat kan niet eerder dan dat de Omgevingsvergunning onherroepelijk is. Je moet dus over eigen middelen beschikken of dit regelen middels een persoonlijk krediet. 

Begint de bouw of productie pas na levering van de grond dan kan de bouwperiode gefinancierd worden vanuit de hypotheek. De aanneemsom wordt apart gezet in een bouwdepot en je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Je hebt dan te maken met een langere periode van overbruggingsfinanciering tijdens de bouw.

Gunstige tarieven vanwege nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Veel banken hanteren tarieven die gekoppeld zijn aan de duurzaamheid (of het energielabel) van de woning, waarbij soms geldt hoe duurzamer de woning hoe lager de rente. Het is de moeite waard om dit uit te zoeken.

 

Tijdelijk of verrijdbaar: geen hypotheek mogelijk

Koop je een woning die tijdelijk wordt geplaatst, verrijdbaar of verplaatsbaar is, of niet voldoet aan het bouwbesluit voor permanente bewoning, dan is het niet mogelijk om daar een hypotheek op te krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tiny houses on wheels die op DemoParkNL worden aangeboden.

Je moet het model dan direct kunnen betalen, of andere wegen bewandelen zoals het regelen van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening bij de bank. Je kunt ook proberen om binnen de eigen kring geld te lenen (een soort crowd-funding).

Als je een model koopt in een casco uitvoering en veel zelf doet kan dat een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. Omdat ook de aanschafkosten bij dit type modellen vaak lager zijn kan het zo misschien toch haalbaar zijn om je droom waar te maken.