Kosten
Op DemoParkNL koop je een woning. Deze kan direct geleverd worden of besteld en op maat gebouwd. Nadat het eventuele vergunningtraject in orde is wordt deze naar de locatie vervoerd. Als het showmodel dat op Demopark staat direct te koop is staat dat duidelijk aangegeven.
Zet je een model vergunningvrij in je achtertuin, bijvoorbeeld als logeerruimte dan zijn de totale uitgaven overzichtelijk. Er komt vervoer bij en eventueel wat werkzaamheden om het model stabiel te kunnen plaatsen.
Een mantelzorgwoning is een bijzondere situatie. Lees meer over de financiering bij Unitdirekt die hier veel ervaring mee heeft.
www.unitdirekt.nl/mantelzorgwoning-financieren/
Koop je een model voor bewoning dan is het financiële plaatje uitgebreider. Vaak heb je dan ook financiering nodig. Hieronder lees je daar mee over.
Wat kost het – vaste prijs van de modellen
Vaste bouwprijs
De modellen op DemoParkNL hebben een vaste prijs. Je kunt hierdoor snel een overzicht van de totale kosten krijgen en risico’s uitsluiten. Zo weet je op korte termijn precies waar je aan toe bent.
De prijzen van de modellen die op DemoParkNL staan worden met regelmaat aangepast. Dit bijvoorbeeld vanwege de schaarste in de markt en sterk wisselende materiaalkosten. Informeer daarom altijd naar de actuele bedragen.
De meeste modellen worden sleutelklaar opgeleverd, inclusief keuken en badkamer.
Vaak is een model ook in meer of mindere casco uitvoering verkrijgbaar. Als je handig bent kan dat een manier zijn om de uitgaven flink te beperken.
Kostenbegroting
De prijs van de woning is slechts 1 onderdeel van de totale begroting.
Hier zijn alle posten van de totale stichtingskosten waar je rekening mee moet houden op een rij gezet:
Aankoop grond (afhankelijk van de locatie) – kan ook huur zijn.
Kosten overdracht grond (notaris, eventueel btw of overdrachtsbelasting).
Aankoop woning / model inclusief BTW.
Eventueel extra meerwerk (maatwerk).
Uitwerken bouwaanvraag (via de aanbieder).
Sonderen en funderingsadvies (indien van toepassing – afhankelijk van de locatie).
Leges bouwaanvraag (de hoogte wisselt per gemeente).
Fundering (indien van toepassing – afhankelijk van de locatie).
Transport en plaatsing / kraankosten.
Aansluitkosten nutsvoorzieningen (wisselend per locatie).
Financieringskosten (indien van toepassing).
Grondwerk kavel en inrichten tuin.
Inrichtingskosten (vloer, gordijnen, inbouwkasten ed).
Onvoorzien – reken met 5 %.
Financiering
Financiering is maatwerk. Dit regel je met de bank of via een financieel adviseur.
Financiering met een hypotheek is geen probleem als de bestemming van de grond ‘wonen’ is en het huis permanent kan blijven staan. Verder moet het huis voldoen aan het Bouwbesluit voor permanente bewoning Sommige banken zijn echter alsnog kritisch. Informeer daarom al in een vroeg stadium naar de (on)mogelijkheden.
Offerte afgestemd op nieuwbouw
Een hypotheek kan pas worden gevestigd nadat de omgevingsvergunning onherroepelijk is. De grond – die mede als onderpand dient – kan dan worden overgedragen. Controleer de offerte van de hypotheek op de geldigheidstermijn. Deze moet in ieder geval de periode van de bouwaanvraag ruim overbruggen.
Overbruggingsfinanciering gedurende de bouw
Je sluit een hypotheek af voor een woning die nog gebouwd moet worden. Met een overbruggingsregeling financier je de periode gedurende de productie van de woning: je hebt dan wel al kosten maar kunt nog niet in de woning wonen.
Voorfinanciering / eigen middelen
Voor de opstart van de productie van de woning kan een voorschot worden gevraagd, bijvoorbeeld om materialen in te kopen.
Je kunt regelen om alvast met de bouw te starten terwijl de aanvraag Omgevingsvergunning nog loopt. Er wordt in veel gevallen in een werkplaats gebouwd. De woning kan dan snel geplaatst worden nadat de vergunning is verleend.
Nadeel is dat de benodigde aanbetaling niet uit de hypotheek gefinancierd kan worden. Daarvoor is namelijk overdracht van de grond nodig en dat kan niet eerder dan dat de Omgevingsvergunning onherroepelijk is. Je moet dus over eigen middelen beschikken of dit regelen middels een persoonlijk krediet.
Begint de bouw of productie pas ná levering van de grond dan kan de bouwperiode gefinancierd worden vanuit de hypotheek. De aanneemsom wordt apart gezet in een bouwdepot. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.
Gunstige tarieven vanwege nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen voldoen aan strenge eisen. Veel banken hanteren tarieven die gekoppeld zijn aan de duurzaamheid (of het energielabel) van de woning. Hoe duurzamer de woning hoe lager de rente. Het is de moeite waard om dit uit te zoeken. Veel modellen op het park hebben zeer gunstige energielabels.
Zo voldoen de woningen van Millhome aan de voorwaarden van een Groenverklaring voor de Rabobank.
Tijdelijk of verrijdbaar: geen hypotheek mogelijk, wel krediet via Tinyhouse Store
Je kunt geen hypotheek krijgen als een woning tijdelijk wordt geplaatst, verrijdbaar of verplaatsbaar is. Of de woning zelf niet voldoet aan het bouwbesluit voor permanente bewoning. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tiny houses on wheels die op DemoParkNL worden aangeboden.
Je moet het model dan direct kunnen betalen. Of andere wegen bewandelen zoals het regelen van een doorlopend krediet of het afsluiten van een persoonlijke lening bij de bank. Je kunt ook proberen om binnen de eigen kring geld te lenen (een soort crowd-funding).
Tiny House Store biedt de mogelijkheid aan van financiering voor 15 jaar.
Zie www.tinyhouse-store.nl/financiering-tiny-house
casco uitvoering
Als je een model koopt in een casco uitvoering en veel zelf doet kun je aanzienlijk besparen op de uitgaven. Omdat ook de aanschafkosten bij dit type modellen vaak lager zijn kan het misschien toch haalbaar zijn om je droom waar te maken.