Moodumo

Omschrijving

Er is een enorme nood aan betaalbare duurzame woningen. Maar daar komen we met de huidige manier van bouwen bij lange na niet aan. Door het gebrek aan ruimte lopen gemeenten en steden tegen de grenzen aan van verdichting, leefbaarheid en verstening. En dan hebben we nog niet eens de stikstof discussie erbij gehaald. Starters maken door de ontstane krapte op de woningmarkt vrijwel geen kans en mensen zonder vermogen kunnen enkel dromen van een eigen huis. Dit kán en moet anders, dacht Moodumo.


Moodumo is ontstaan als concept tussen de familiebedrijven Jan Snel, Theo Pouw en Van den Pol Elektrotechniek. De drie directeuren Harry, Alexander en Wim hebben hun vakkundigheid samengebracht en zijn met RoosRos architecten de eerste ideeën gaan uitwerken.

Moodumo is een woningconcept dat volledig in de fabriek gemaakt wordt. Het concept is zodanig ontworpen dat een woning wordt samengesteld uit één of meerdere modules. Er kan gestart worden met één module, maar met het systeem kunnen ook grotere woningen worden gemaakt. De modules zijn eenvoudig te koppelen, zowel horizontaal als verticaal. Gelijk bij aanvang, maar ook als de woonwensen veranderen kan de woning groeien of krimpen. De woning kan op veel verschillende manieren worden ingedeeld zodat elke woonwens gerealiseerd kan worden. Dit principe geldt ook voor de gevel, ramen kunnen op veel plaatsen worden gemaakt. Hierdoor is de woning op veel plekken toe te passen, maar ook naar eigen idee samen te stellen. 

Moodumo is een gezonde woning waar verantwoorde, biobased materialen zijn toegepast. De verschillende gebouwonderdelen zijn zo veel mogelijk modulair en met droge verbindingen in elkaar gezet. De constructie van de woning bestaat uit gelamineerde houten spanten en een betonnen vloer, gemaakt van 100% gerecycled beton. De gevel is dampopen en opgebouwd uit modulaire hout-skelet-bouw elementen met een houtvezel isolatie. Er zijn meerdere biobased gevelafwerkingen beschikbaar; geëxpandeerd kurk, Kerloc panelen (biobased keramische tegel), hout van Accoya en de Xyhlo Biofinish, een zelfherstellende 100% natuurlijke schimmelcoating. De leemstuc op de binnenwanden zorgt voor een goede vochtregulering. 
De woning is full-electric. PV-panelen op het dak en de gevel wekken genoeg energie op voor verwarming, warm water en het dagelijks gebruik. De zonne-energie die niet wordt gebruikt, wordt terug geleverd aan het net en gesaldeerd, in de toekomst is accuopslag mogelijk. Ventilatie wordt natuurlijk toegevoerd en mechanisch middels CO2 regeling afgevoerd. De woning voldoet volledig aan de BENG en ENG eisen. Zo woon je duurzaam en met comfort.

Dit circulaire woonconcept heeft een hoge mate van aanpasbaarheid in de gebruiksfase, maar ook daarna. Zowel op module niveau als op elementen niveau (geveldeel, binnenwand) zijn de onderdelen weer herbruikbaar. Alles is geschroefd of met losmaakbare lijm vastgezet. De woningen hebben een materialenpaspoort zodat precies inzichtelijk is welke materialen zijn toegepast.

In juli zijn de 2 delen van de Moodumo woning op de buitenexpositie van compacte woningen neergezet. In de zomer volgt de afwerking. De woning zal naar verwachting per september gereed zijn voor bezichtiging. 

De Moodumo woning wordt bij Jan Snel in Montfoort geproduceerd.  Wij zijn bezig een website te ontwikkelen waar u alle informatie kunt lezen over de Moodumo woning. 

Kenmerken

bruto vloeroppervlak: 8,5 x 7,2 m2 - 61 m2 bvo

gebruiksoppervlak: 48 m2 GO

RC waarden: vloer 6, gevel 5,3, dak 8

houtskeletbouw (dampopen)

biobased materialen

fundering: 100 % secundair granulaat in beton

isolatie: dak en gevel zijn van cellulose, houtvezelisolatie

gevelelementen: Akoyahout, gevelafwerking: Kerloc

binnenspouwblad: leemstuc, houtskeletbouw

binnenwanden: ecoplex (hout), leemstuc

BENG energielabel A +++

alle electric: 16 zonnepanelen op gevel en dak. Windwokkel (nog te plaatsen) voor gebruikstoestellen

warmtepomp mogelijk

modulaire bouw

demontael; opschalen mogelijk

Model op DemoParkNL: aparte slaapkamer, complete badkamer met douche en toilet, circulaire keuken, aansluitingen op riool, elektra en water

Prijsinformatie: volgt 

Foto's

mood 8
mood 5
mood 2
mood 1
mood 4
mood 3
mood 6
mood 7
mood 10
mood 12

Downloads