Moodumo

Omschrijving

Er is een enorme nood aan betaalbare duurzame woningen. Maar daar komen we met de huidige manier van bouwen bij lange na niet aan. Door het gebrek aan ruimte lopen gemeenten en steden tegen de grenzen aan van verdichting, leefbaarheid en verstening. En dan hebben we nog niet eens de stikstof discussie erbij gehaald. Starters maken door de ontstane krapte op de woningmarkt vrijwel geen kans en mensen zonder vermogen kunnen enkel dromen van een eigen huis. Dit kán en moet anders, dacht Moodumo.


Moodumo is ontstaan als concept tussen de familiebedrijven Jan Snel, Theo Pouw en Van den Pol Elektrotechniek. De drie directeuren Harry, Alexander en Wim hebben hun vakkundigheid samengebracht en zijn met RoosRos architecten de eerste ideeën gaan uitwerken.

Moodumo is een woningconcept dat volledig in de fabriek gemaakt wordt. Het concept is zodanig ontworpen dat een woning wordt samengesteld uit één of meerdere modules. Er kan gestart worden met één module, maar met het systeem kunnen ook grotere woningen worden gemaakt. De modules zijn eenvoudig te koppelen, zowel horizontaal als verticaal. Gelijk bij aanvang, maar ook als de woonwensen veranderen kan de woning groeien of krimpen. De woning kan op veel verschillende manieren worden ingedeeld zodat elke woonwens gerealiseerd kan worden. Dit principe geldt ook voor de gevel, ramen kunnen op veel plaatsen worden gemaakt. Hierdoor is de woning op veel plekken toe te passen, maar ook naar eigen idee samen te stellen. 

Moodumo is een gezonde woning waar verantwoorde, biobased materialen zijn toegepast. De verschillende gebouwonderdelen zijn zo veel mogelijk modulair en met droge verbindingen in elkaar gezet. De constructie van de woning bestaat uit gelamineerde houten spanten en een betonnen vloer, gemaakt van 100% gerecycled beton. De gevel is dampopen en opgebouwd uit modulaire hout-skelet-bouw elementen met een houtvezel isolatie. Er zijn meerdere biobased gevelafwerkingen beschikbaar; geëxpandeerd kurk, Kerloc panelen (biobased keramische tegel), hout van Accoya en de Xyhlo Biofinish, een zelfherstellende 100% natuurlijke schimmelcoating. De leemstuc op de binnenwanden zorgt voor een goede vochtregulering. 
De woning is full-electric. PV-panelen op het dak en de gevel wekken genoeg energie op voor verwarming, warm water en het dagelijks gebruik. De zonne-energie die niet wordt gebruikt, wordt terug geleverd aan het net en gesaldeerd, in de toekomst is accuopslag mogelijk. Ventilatie wordt natuurlijk toegevoerd en mechanisch middels CO2 regeling afgevoerd. De woning voldoet volledig aan de BENG en ENG eisen. Zo woon je duurzaam en met comfort.

Dit circulaire woonconcept heeft een hoge mate van aanpasbaarheid in de gebruiksfase, maar ook daarna. Zowel op module niveau als op elementen niveau (geveldeel, binnenwand) zijn de onderdelen weer herbruikbaar. Alles is geschroefd of met losmaakbare lijm vastgezet. De woningen hebben een materialenpaspoort zodat precies inzichtelijk is welke materialen zijn toegepast.

In het voorjaar 2021 komt de Moodumo woning op de buitenexpositie van compacte woningen te staan. 

Op dit moment wordt de Moodumo woning bij Jan Snel in Montfoort geproduceerd. De vloer van de woning is inmiddels gestort met 100% gerecycled beton van Theo Pouw B.V. Van de zomer kunt u de woning op het DemoParkNL in Almere komen bekijken en mag u er zelfs een nachtje komen proefslapen. Wij zijn bezig een website te ontwikkelen waar u alle informatie kunt lezen over de Moodumo woning. 

Kenmerken

Foto's

Downloads